16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLAMA MESAJI


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 1979 yılında düzenlenen genel kurulunda 147 üye ülkenin aldığı ortak karar sonucunda her yıl 16 Ekim tarihi Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır.

Dünya Gıda Günü kutlamalarının amacı; Dünyada giderek artan gıda sorunlarının boyutları ve önemi hakkında kamuoyunu aydınlatmak, gıda ile ilgili üretim, beslenme, gıda güvenliği, açlık gibi konulara dikkatlerini çekmektir

Bu kapsamda, her yıl FAO tarafından bir tema belirlenmekte ve bu tema çerçevesinde etkinlikler düzenlenmektedir. 2018 Yılının teması 2030 yılına kadar tamamlanması hedeflenen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 2’ncisi olan  “#AçlığaSon” olarak belirlenmiştir.

2030 yılında Sıfır Açlık küresel hedefine, gıda güvenliği, kırsal kalkınma ve göç arasındaki bağlantıları ele almadan ulaşabilmek mümkün değildir.

Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Ülkemiz nüfusunun yüzde 75’i köylerde iken 2000 yılında bu oran % 35’li seviyelere ve günümüzde daha aşağılara inmiştir. Ülkemiz 2018 yılı itibarı ile yaklaşık 80 milyonluk nüfusumuzu ve sayıları 5 milyon kişiyi bulan göçmeni barındırmaktadır.

Kırsalda yaşayan gençlerimizin tarımı hızla terk ederek kentlere göç etmesi karşısında Ülkemizin gıda güvencesini tehlikeye atmamak, insanlarımızın üretime devam etmelerini sağlamak, tüketicilerin uygun fiyatlı, kaliteli ve hijyenik ürünlere erişimini sağlamak için çiftçilerimizi yerinde  üretime devam ettirecek çözüm yollarını hep birlikte geliştirmeliyiz.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu olarak çocuklarımızın, gençlerimizin ve tüm gelir seviyelerindeki yurttaşlarımızın yeterli ve dengeli gıda maddelerine ulaşmaları temennisi ile 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nü en içten dileklerimizle kutlarız.

 

Ahmet HACIİNCE

Ulusal Kırmızı Et Konseyi

 Yönetim Kurulu Başkanı