SÜRDÜRÜLEBİLİR BESİCİLİK PANELİ 21.09.2017 TARİHİNDE ANKARA TİCARET ODASINDA DÜZENLENDİ


SÜRDÜRÜLEBİLİR BESİCİLİK PANELİ

21.09.2017 TARİHİNDE

ANKARA TİCARET ODASINDA DÜZENLENDİ.

Panelin açılışına, ATO Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyeleri, bürokratlar, tarım ve hayvancılık sektörünün temsilcileri katıldı. Konseyimizi temsilen UKON Başkanvekili  ve Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ve Konsey Genel Sekreteri katılım sağladı.

Sürdürülebilir Besicilik Paneli’nde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Numan Akman, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdür Vekili Ethem Kalın, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Armağan Hayırlı ve Saray Tarım ve Hayvancılık Genel Koordinatörü Nadir Yürüktümen konuşmacı olarak yer aldı.  

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) düzenlediği “Sürdürülebilir Besicilik Panelinin açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, nüfusun ve refah seviyesinin artmasıyla birlikte üretimin yetersiz kaldığını belirterek şunları söyledi:

“Devlet hayvan yetiştirmez, ithalat yapmaz. İş adamları dururken devlet iş adamlığına soyunmaz. Ama buna neden mecbur kaldık, onun sebeplerini görmemiz lazım. Ben istiyorum ki 80 milyon insanımız et yesin.”

Besicilik hayvanını Et ve Süt Kurumu’nun getirmemesi gerektiğini vurgulayan Fakıbaba, “Elinde karkas et olması lazım, gerekirse piyasaya hızlı bir şekilde karkas etle müdahale etmesi lazım. Müdahale etmesi gerekir mi? Vallahi gerekmez. Etik kurallar içerisinde eğer üreticiyle sanayici, aradaki arkadaşlar birbirleriyle iyi anlaştıkları takdirde, Tarım Bakanlığının başka işi yok neden et alsın satsın?” ifadelerini kullandı.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran “Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar yaklaşık 9 milyar insana ulaşması bekleniyor. Nüfus artıyor ama tarımda kullanılan toprak ve su kaynakları artmıyor. Nüfusa paralel olarak artan gıda ihtiyacını karşılamak için üretimi artırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Baran, besicilikte sürdürülebilirliğin, “damızlık ve tüketime yönelik hayvan sayısının, üretimin ve işletme sayısının yeterli olması, yem ihtiyacının sağlanabilmesi, hayvan sağlığının ve salgın hastalıklarla mücadelenin sağlanabilmesi” anlamına geldiğini bildirdi. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısındaki artışa rağmen hayvan yetiştiriciliğinde kalite artışının ve damızlık hayvan üretiminin istenen seviyede olmadığına vurgu yapan Baran, hayvansal üretimi artırmak için alınması gereken tedbirleri sıraladı. Türkiye’de son 15 yılda tarım alanında önemli mesafeler alındığını ifade eden Baran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Milli Tarım Projesi sayesinde Türkiye’nin tarım ve hayvancılıktaki potansiyelinin artacağını söyledi. 

 

Panelin moderatörlüğünü yapan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülkü Karakuş, besiciliğin sürdürülebilir olması için küçük işletmelerin büyüklerin gölgesinde kalmaması gerektiğine vurgu yaparak, “Kasabın oğlu büyük marketlerde tezgâhta durmasın” diye konuştu. Üniversite-sanayi iş birliğini çok önemsediğini belirten Karakuş, “Üniversitelerle bu platformlarda daha sık bir araya gelmeliyiz” dedi. Karakuş, küresel ısınmanın besiciliği olumsuz yönde etkilediğini de sözlerine ekledi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Numan Akman da hayvansal üretimin hesap işi olduğuna dikkati çekerek, “Bugünün ihtiyaçlarını gelecek nesillerin hakkına tecavüz etmeden karşılamak gerekir. Bu coğrafya dün üretebiliyorsa bugün de üretebilir. Türkiye’de her ile özgü üretim planlanabilir. Bilgiyi sunanlar ile bilgiye ihtiyaç duyanlar bir araya gelirlerse bu iş kısa sürede çözülür” dedi. Akman, küçük üreticilerin desteklenmesi gerektiğini de işaret etti.

Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdür Vekili Ethem Kalın ise ana hedeflerinin ithalat yapmamak olduğunu belirterek, “İthalatta attığım her imzadan huzursuzum. Ama 80 milyonun ihtiyacının karşılanması lazım” diye konuştu.

 

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Armağan Hayırlı da konuşmasında, coğrafyanın özelliklerine uygun üretim yapılması gerektiğini vurguladı. Hayırlı, Veteriner Fakültesi mezunlarına coğrafya öğretilmesi, küçük işletmelerin kooperatifleşmesi ve farkındalığın artırılması gerektiğini bildirdi.

Saray Tarım ve Hayvancılık Genel Koordinatörü Nadir Yürüktümen ise hazır ve işlenmiş gıdalarla ülkenin tüketim alışkanlıklarının değiştiğine dikkati çekerek, meraya dayalı küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın başarılması, üretici üzerindeki yüklerin hafifletilmesi, salgın ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi