2020 yılı Kurban bayramında şahsi kurban kesme veya bağış yapma isteği artacak mı, azalacak mı?


 

      Pandemi nedeniyle turizmi tercih etmeyen ve geçtiğimiz Ramazan Bayramında memleketlerine gidememiş olan kentli nüfusun kurban bayramında memleketine gitme arzusunu artıracağı beklenmektedir. Bunun yanında sosyal endişelerin kaygıların yaşandığı yıllarda ister vekâlet olsun ister şahsi kesim yoluyla olsun kurban kesim isteğinin arttığı görüldüğünden(Örneğin, 2016) bu yılki salgının aynı etkiyi göstermesi beklenebilir. Bu hususları birlikte değerlendirdiğimizde vekâleten olsun şahsi olsun yurt içinde kesilecek hayvan sayılarının son yılların kesim ortalaması üzerinden,  sığır için % 8-10 oranında artarak 950 bin,  küçükbaş için % 4-6 oranında artarak 2 milyon 850 bin seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir.

Piyasalar ne zaman açılır?

       Büyük şehirlere hayvan sevklerinin başlaması ve maaş ödemelerinin yapılması ile piyasalar hareketlenmeye başlamış olup, emeklilerimizin bayram ikramiyeleri ve maaşlarını almaları ve bayramın yaklaşması ile hareketliliğin ciddi bir şekilde artacağı öngörülmektedir.

 

      Mübarek kurban bayramının yetiştiricilerimizin kazançlarına bereket, vatandaşlarımıza da hayırlar getirmesini canı gönülden temenni  ediyoruz. 

 

 

                                                                                                                               Ahmet HACIİNCE

                                                                                                                        Ulusal Kırmızı Et Konseyi

                              Yönetim Kurulu Başkanı