2024 Yılı Kurban Bayramı Değerlendirme Raporu


2024 YILI KURBAN BAYRAMI

DEĞERLENDİRME RAPORU

 

          Ülkemizde dini bayramlarımız dört gözle ve heyecanla beklediğimiz özel günlerdir. Bayramların herkes için ayrı bir anlamı vardır. Bayramlarımızın ortak anlamı ise sevgi ve kaynaşmanın öne çıkmasıdır. Kurban bayramının sektörümüz açısından anlamı ve önemi biraz daha farklıdır. Kurban Bayramının toplumumuz üzerinde daha geniş bir etkisi bulunmaktadır. Kurbanlık hayvanlarını aylarca merada otlatan çobanlar, hayvanlarını ağıllarında veya ahırlarında bakıp besleyen yetiştiriciler, kesim hizmeti veren kasaplar, nakliyeciler, hayvan pazarlarındaki seyyar satıcılar, kesimhaneler, vekâlet hizmeti veren hayır kuruluşları ve evine et ulaşacak milyonlarca insanımız için Kurban Bayramının ekonomik boyutu belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Önemine binaen her yıl olduğu gibi bu yazımızda yaklaşan Kurban Bayramının sektörümüz açısından değerlendirmesini yapmaya çalışacağız.

Tarafımızdan yapılan saha çalışmasında kurbanlık hayvan yetiştiren ve satan kesimlerin kurbanlık temininde sıkıntı yaşamadığı ve yeterli sayıda kurbanlık hayvanı satışa hazır bir şekilde beklettiği  tespit edilmiştir. Bunun yanında vekâleten kurban kesim hizmeti veren vakıf ve derneklerin de kurbanlık tedariklerini tamamlayarak hisse bedellerini açıkladığı görülmüştür.

İstanbul dışındaki bütün büyük şehirlerimize kurbanlık hayvan sevkleri başlamış olup, İstanbul’a yapılacak  sevkler bayrama 15 gün kala açılacak olup tüm pazar yerlerinin şimdiden tutulduğu bilgisi alınmıştır. Kısaca söylemek gerekirse geçtiğimiz yıllardaki kesim sayıları ölçü alındığında bu yıl için kurbanlık arzında herhangi sıkıntı yaşanmasının söz konusu olmadığı kanaatine varılmıştır.

Türkiye genelinde Kurbanlık hayvan fiyatlarına gelince;  vekâlet yoluyla yurtiçi ve yurt dışı kesim hizmeti veren kurum ve kuruluşların açıklamış olduğu hisse bedelleri ile yurt genelindeki pazarlarda oluşan güncel kurbanlık hayvan fiyatları aşağıda belirtilmiştir. 

TABLO:1

BAZI HAYIR KURUMLARININ 2024 YILI VEKÂLETEN KURBAN HİSSE BEDELLERİ

KURUM

YURTİÇi

 

YURTDIŞI

 

 

 

TÜRK KIZILAYI

11.750 TL

 

4.300 TL

 

11.750 TL Filistin Gazze

DİYANET VAKFI

11.750 TL

 

4.750 TL

 

9.250 TL Filistin Gazze

 

LÖSEV

12.900 TL

 

 

 

 

 

DENİZ FENERİ

12000

 

4.500 TL Arakan

12.000 TL Suriye

6.000 TL Yemen

TSK MEHMETCİK VAKFI

11.850 TL

 

 

 

 

 

 

 Bölgelerimize, hayvanların yaşına, cinsiyetine ve besi durumuna göre değişmekle birlikte pazarlarda oluşan kurbanlık hayvan fiyatları:

     TABLO:2

2024 KURBANLIK PAZAR FİYATLARI

CİNSİ

EN DÜŞÜK FİYAT
(TL/CANLI KG)

EN YÜKSEK FİYAT
(TL/CANLI KG)

DANA

230

270

DÜVE

210

260

KOÇ

200

300

KOYUN

150

240

KEÇİ

200

240

 

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte reel fiyatların arz ve talep durumuna göre oluşması beklenmektedir. Kurbanlık hayvanlara talep oluşumunda vatandaşlarımızın alım gücü ve  vekâlet kurban fiyatı ile pazardaki kurban fiyatları arasındaki makas etkili olacaktır. Bayram tatilinin uzunluğu da talep oluşumuna etki eden diğer bir faktördür.

Bu yazımızda Kurban bayramı ile ilgili arz –talep ve fiyat dışında özellikle başka bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. Daha doğrusu bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu da idarelerin ve yerel yönetimlerin imkânlar ölçüsünde seyyar kesimhanelerin yerine modern sabit kesimhaneleri kiralayarak halkın hizmetine sunmasıdır.

 

Şunu biliyoruz ki Valiliklerimizin ve Diyanet İşleri Başkalığının oluşturduğu Kurban Komisyonları ve Belediyelerimizin çabaları ile Kurban bayramlarında karşımıza çıkan istenmeyen görüntüler ve çevre kirliliği önemli ölçüde azalmıştır. Artık çıtayı bir aşama daha yukarı seviyeye çekerek, bir milli servet israfının önüne geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. İsrafa konu olan şey, kurban bayramlarında değerlendirilemeyerek çöpe giden sakatat ve derilerdir. Bu kaybın boyutunu kısaca açıklayacak olursak çağrımızın önemi daha iyi anlaşılacaktır. 2023 yılı kurban Bayramında 850.000 adet büyükbaş, 2.800.000 adet de küçükbaş hayvan kesilmiştir. Sakatat ve deri değeri, büyükbaşta et değerinin %11 i, küçükbaşta %14 ü olduğu verisi, bunun yanında yan ürün kaybının en az % 20 olduğu tahmini üzerinden yapılan hesaplamada; bir kurban bayramında israf edilen yan ürün tutarı 2.405.326.000 TL dir. Eğer Kurban Bayramlarında ülke genelindeki kesimhanelerimizi verimli kullanıp bu yan ürün kaybını %25 oranında azaltabilirsek, yıllık 601.331.500 TL tutarında milli servetimizi ekonomimize kazandırmış oluruz.

Sektörümüzün değerli paydaşları,  Konseyimiz adına bu yıl idrak edeceğimiz kurban bayramının sektörümüz açısından son derece verimli ve olumlu geçmesini umuyor, tüm sektör çalışanlarına emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, Kurban Bayramının milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

 

2024 YILI KURBAN BAYRAMI DEĞERLENDİRME RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ....