ULUSAL KIRMIZI ET KONSEYİ VI. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI – 18.02.2025


ULUSAL KIRMIZI ET KONSEYİ VI. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI – 18.02.2025

 

Türkiye Kırmızı Et Sektörünü temsil eden Ulusal Kırmızı Et Konseyinin VI.  Olağan Genel Kurulu 18 Şubat 2025 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirildi.  

Genel Kurula başta Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Sayın Salih ÇELİK, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Sayın Mustafa KAYHAN, Ankara Tarım il Müdürü Sayın Ahmet Dallı, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Sn. İsa Coşkun, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sayın Kamil Özcan, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Sayın Ali Eroğlu olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer Bakanlıklardan yöneticiler, Sivil Toplum Kuruluşlarının yetkilileri, Konsey üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Sayın Prof. Dr. Tarık Haluk Çelik’in divan başkanı seçildiği Genel Kurulda Sayın Ahmet HACIİNCE, Sayın Salih Çelik, Sayın Mustafa Kayhan, Sayın İsa Coşkun, Sayın Ali Eroğlu ve Sayın Hasan Kılınç’ın birer konuşma yapmışlardır.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet HACIİNCE, besicilerimizin son yıllar içerisinde var olan sıkıntılarını, mera kullanımının gerekliliğini ve kesimhanelerdeki durumlardan bahsetmiştir. Bakanlığımızın hazırlamış olduğu projelerin sektörümüze olumlu katkılarının olacağını ve bunların faydalarını zaman içerisinde sektörümüzde etkilerinin görüleceğini belirtmiştir.

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Sayın Salih Çelik konuşmasında, Üreticilerimizden Sanayicilerimize, Besicilerimizden Tüketicilerimize kadar tüm paydaşlarımızın ortak menfaatlerini gözeterek sektörümüzü daha iyiye taşımak olduğunu belirtmiştir.

 

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Sayın Mustafa KAYHAN da konuşmasında, Olağan Genel Kurulumuzun ülkemiz hayvancılığına kırmızı et sektörüne, kamu politikalarına yön verecek tarzda güçlü, hayırlı, verimli geçmesini dileyerek sektörün durumu hakkında detaylı bilgilendirmeler yapmıştır. Ayrıca Ramazan ayı öncesinde spekülatif fiyat hareketliliklerine karşı alınan tedbirleri anlattı:

 “Her yıl olduğu gibi yaklaşan Ramazan ayı öncesinde de spekülatif hareketlilik oluşturan fırsatçılara karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Tüketicilerimizin uygun fiyatla kırmızı ete daha rahat ulaşması için piyasaya yeterli düzeyde et ve et ürünleri tedariki planlıyoruz.

Birçok paydaşımızın fikirlerinden istifade ediyoruz ve koordinasyon içinde çalışıyoruz. Arz açığı olan miktarı belirleyip bunun alımını planlıyoruz. Bu Ramazan ayında da daha güçlü bir tedbirle hem kasaplık tedarik ederek, bu ay 15 gün içerisinde yaklaşık 40 bin baş kasaplık, bununla beraber karkas da piyasa arz ediyoruz.

Bugün et fiyatları ile ilgili konuşulan fiyatlanmaların tamamen spekülatif olduğunu belirten ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, “Rekabet şartlarını yok eden yapıya asla müsaade etmeyeceğiz. Devletimizin tavrı çok nettir. Aslında Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Bakanımızın bu konuda hem hassasiyeti var hem de son derece kararlı bir duruşu var. Haksız kazanca karşıyız. Çünkü serbest piyasa rekabete dayalıdır, tüketicinin de konforlu alışveriş yapacağı uygun fiyatlı ürüne ulaşabileceği bir yapıda olmak zorundadır. Eğer bir organizasyon varsa bir kartelleşme varsa rekabeti önleyici şartlar varsa devletimiz bunun tedbirini almaya son derece muktedirdir.  Ülkemizin sürdürülebilir tarım ve hayvancılık potansiyelini harekete geçirecek, verimlilik ve kalite odaklı, hayvan sağlığı ve refahını ön planda tutan yeni projelere devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.