ULUSAL KIRMIZI ET KONSEYİ VI. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI – 18.02.2025


ULUSAL KIRMIZI ET KONSEYİ VI. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI – 18.02.2025

 

Türkiye Kırmızı Et Sektörünü temsil eden Ulusal Kırmızı Et Konseyinin VI.  Olağan Genel Kurulu 18 Şubat 2025 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirildi.  

Genel Kurula başta Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Sayın Salih ÇELİK, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Sayın Mustafa KAYHAN, Ankara Tarım il Müdürü Sayın Ahmet Dallı, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Sn. İsa Coşkun, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sayın Kamil Özcan, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Sayın Ali Eroğlu olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer Bakanlıklardan yöneticiler, Sivil Toplum Kuruluşlarının yetkilileri, Konsey üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Sayın Prof. Dr. Tarık Haluk Çelik’in divan başkanı seçildiği Genel Kurulda Sayın Ahmet HACIİNCE, Sayın Salih Çelik, Sayın Mustafa Kayhan, Sayın İsa Coşkun, Sayın Ali Eroğlu ve Sayın Hasan Kılınç’ın birer konuşma yapmışlardır.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet HACIİNCE, besicilerimizin son yıllar içerisinde var olan sıkıntılarını, mera kullanımının gerekliliğini ve kesimhanelerdeki durumlardan bahsetmiştir. Bakanlığımızın hazırlamış olduğu projelerin sektörümüze olumlu katkılarının olacağını ve bunların faydalarını zaman içerisinde sektörümüzde etkilerinin görüleceğini belirtmiştir.

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Sayın Salih Çelik konuşmasında, Üreticilerimizden Sanayicilerimize, Besicilerimizden Tüketicilerimize kadar tüm paydaşlarımızın ortak menfaatlerini gözeterek sektörümüzü daha iyiye taşımak olduğunu belirtmiştir.

 

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Sayın Mustafa KAYHAN da konuşmasında, Olağan Genel Kurulumuzun ülkemiz hayvancılığına kırmızı et sektörüne, kamu politikalarına yön verecek tarzda güçlü, hayırlı, verimli geçmesini dileyerek sektörün durumu hakkında detaylı bilgilendirmeler yapmıştır. Ayrıca Ramazan ayı öncesinde spekülatif fiyat hareketliliklerine karşı alınan tedbirleri anlattı:

 “Her yıl olduğu gibi yaklaşan Ramazan ayı öncesinde de spekülatif hareketlilik oluşturan fırsatçılara karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Tüketicilerimizin uygun fiyatla kırmızı ete daha rahat ulaşması için piyasaya yeterli düzeyde et ve et ürünleri tedariki planlıyoruz.

Birçok paydaşımızın fikirlerinden istifade ediyoruz ve koordinasyon içinde çalışıyoruz. Arz açığı olan miktarı belirleyip bunun alımını planlıyoruz. Bu Ramazan ayında da daha güçlü bir tedbirle hem kasaplık tedarik ederek, bu ay 15 gün içerisinde yaklaşık 40 bin baş kasaplık, bununla beraber karkas da piyasa arz ediyoruz.

Bugün et fiyatları ile ilgili konuşulan fiyatlanmaların tamamen spekülatif olduğunu belirten ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, “Rekabet şartlarını yok eden yapıya asla müsaade etmeyeceğiz. Devletimizin tavrı çok nettir. Aslında Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Bakanımızın bu konuda hem hassasiyeti var hem de son derece kararlı bir duruşu var. Haksız kazanca karşıyız. Çünkü serbest piyasa rekabete dayalıdır, tüketicinin de konforlu alışveriş yapacağı uygun fiyatlı ürüne ulaşabileceği bir yapıda olmak zorundadır. Eğer bir organizasyon varsa bir kartelleşme varsa rekabeti önleyici şartlar varsa devletimiz bunun tedbirini almaya son derece muktedirdir.  Ülkemizin sürdürülebilir tarım ve hayvancılık potansiyelini harekete geçirecek, verimlilik ve kalite odaklı, hayvan sağlığı ve refahını ön planda tutan yeni projelere devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

 

 

Konuşmaların ardından yönetim kurulunun seçimine geçilmiş ve yeni yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyeleri belirlenmiştir. Yönetim Kuruluna seçilmiş üyelerin aynı gün içerisinde yapmış olduğu toplantıda, Ahmet HACIİNCE Yönetim Kurulu Başkanlığına, Hasam Çetin Başkan Vekilliğine ve Mustafa Sami CÜCELOĞLU da Muhasip Üyeliğe seçilmiştir.

Yönetim Kurulu toplantısının bitiminde Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin yeni Başkanı Sayın Ahmet HACIİNCE yeni görevine ilişkin;

“Konseyimizin  18 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilen Genel kuruluna katılarak  bizleri onurlandıran tüm misafirlerimize, üyelerimize, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine, sivil toplum kuruluş temsilcilerine, basın  mensuplarına ve Konsey Yönetim kuruluna şahsım adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Konseyimiz üretimden tüketime ve tüketim sonrası tüketici haklarının korunmasına uzanan zincirde kırmızı et sektörünü temsil etmektedir. Her zaman olduğundan daha büyük bir istekle, çok değerli Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımla birlikte sektörümüzü çok daha iyi noktalara taşıma gayreti içerisinde olacağız. Genel Kurulumuza uzaktan ve yakından katılan üyelerimize ve konuklarımıza teşekkürlerimi sunar, yeni görev dönemimizin vatanımıza ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ederim.” şeklinde dilek ve temennilerde bulundu.

            Değerli Basınımızın bilgilerine saygılarımla arz ederim.    

 

                                                                                                     

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşmaktadır:

Üretici Alt Grubu                                                                            Sanayici Alt Grubu

Osman Civil                                                                                      Ahmet Hacıince

Mustafa Sami Cüceloğlu                                                                  Ömer Gökhan Tuncer

Hasan Çetin                                                                                      Mustafa Oytun Altınordu

Araştırma Kurumları, Meslek                                                        Kamu Alt Grubu

Odaları ve Sivil Toplum                                                                 

 Kuruluşları Alt Grubu                                                                             

Prof. Dr. Tarık Haluk Çelik                                                              Bekir Yücel Tanrıkulu

Ergün Kılıç                                                                                       Melik Daloğlu

Osman Yardımcı                                                                               Zafer Mamur