Türkiye’nin gıda üretimini tek başına yapmasını planladıklarını, ancak bunun biraz zaman alacağını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, “Gıdasını üretemeyen ülkeler tam özgür ve bağımsız olamazlar. Bunun en güzel son örneği Katar’dır. Tırlar dolusu dolar var ama bakın bir ambargo koydular, adamlar perişan oldu.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ankara Polatlı’ya bağlı Sarıoba, Şabanözü ve Karacaahmet köylerinde mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti. Bakanların Güneydoğu’dan gelen tarım işçilerini ziyaretine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Ali Cevheri ve Mahmut Kaçar ve Ankara Valisi Ercan Topaca da katıldı.
METİP Projesi
İlk olarak Polatlı Kaymakamlığı’na giden iki bakana, Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) ve sel felaketiyle ilgili brifing verildi.
Daha sonra AK Parti Polatlı İlçe Başkanlığına geçen Sarıeroğlu ve Fakıbaba, burada partililere hitap etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, mevsimlik tarım işçileriyle ilgili meselelerin Türkiye için önem taşıdığını ve ilgili bakanlıkların bu konu hakkında gerekli çalışmaları yapacağını bildirdi.
da üretimi vurgusu
Partililere hitap eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise Türkiye’nin gıda üretimini tek başına yapmasını hedeflediklerini, ancak bunun biraz zaman alacağını söyledi. “Biraz sabırlı olmanızı istirham ediyorum” diyen Fakıbaba, çalışmalar yaparken parolalarının “Gıdasını üretemeyen ülkeler tam özgür ve bağımsız olamazlar” olduğunu kaydetti. Fakıbaba, “Bunun en güzel son örneği Katar’dır. Tırlar dolusu dolar var ama bakın bir ambargo koydular, adamlar perişan oldu.” dedi.
“Tarım işçilerine yönelik paket hazırlıyoruz”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, daha sonra beraberindekilerle birlikte, Polatlı’nın Sarıoba köyünde mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı çadırkenti ziyaret ettiler.
Ziyarette yaşadıkları sorunları anlatan tarım işçilerinden, elektrik, içme suyu, yol, eğitim, sağlık ve barınma sorunlarını dinleyen iki bakan ile Ankara Valisi Ercan Topaca not alıp, sorunların kısa sürede çözüleceğini bildirdiler.
İşçilerin tarım işçisi olarak hiçbir sosyal güvenceleri olmadığı, sağlık hizmetleri ve emeklilikten yararlanamadıklarını belirtmesi üzerine Bakan Sarıeroğlu, bu konuda bir çalışma başlattıklarını, sorunu çok iyi bildiğini, bütün Türkiye’deki tarım işçilerinin sosyal güvenlik sorunları ile emeklilik konusunu çözeceklerini söyledi. Sarıeroğlu, “Sayın Başbakanımızın emri üzerine geldim. Ben, tarım işçilerine yönelik bir paket hazırlıyorum. Onların yaşam koşullarını daha iyiye kavuşturmak için çalışma yapıyoruz. Ayrıca tarım işçilerinin ulaşım sorunlarını da kapsayacak bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz.” diye konuştu.
“Çocukları çalıştırmayın, okula gönderin”
Tarım işçilerinin yolların bakanlar geleceği için yapıldığını, Suriyelilere kendilerinden daha fazla yardım yapıldığını dile getirmesi üzerine ise Vali Topaca, söylediklerinin doğru olmadığını, Suriyelilere sadece aylık 80 TL yardımda bulunduklarını söyledi. Bakan Sarıeroğlu da, “Sizin eğitim, altyapı ve barınma sorunlarınızı Eylül ayı içerisinde çözeceğiz. Siz de çocukları okullara gönderin, tarlada çalıştırmayın. Çocukları sakın çalıştırmayın, bu konuda çok hassasız. Onların eğitim ihtiyaçlarını karşılayacağız.” dedi.
Mutfak, tuvalet ve banyolu çadır sözü!
Mevsimlik işçilerin talebi üzerine yaşam standartlarının daha üst seviyeye çıkartılması için içinde mutfak, tuvalet ve banyo olan çadırların yapılacağı sözünü de veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ziyaretlerinin ardından bir de basın toplantısı düzenlediler. Sarıeroğlu, konuşmasında şunları söyledi:
“Şu anda Ankara’da 9.266 mevsimlik tarım işçisi bulunuyor. Bunun 3.677’si Polatlı ilçemizde. Nisan ayında çok önemli Başbakanlık Genelgesi çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak mevsimlik tarım işçileri ile ilgili çalışmalar yapmaktayız. Bakanlığımız tarafından 96 milyon TL ödenek ayrılmış ve ülkemizin hemen birçok yerinde projelerimizi gerçekleştirmeye başladık. Bu genelgenin kağıt üstünde kalmaması, sahada uygulanabilir hale gelmesi için Tarım Bakanımız ile birlikte aslında bir başlangıç yaptık.
Çalışan çocuk meselesi hem dünyanın hem de ülkemizin gündemi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın da en önemli mücadele alanlarından bir tanesi. Biz buna imkan vermeyeceğiz. Bu bağlamda çocuklarımızın eğitimden uzaklaşmaması adına bazı önlemleri tekrardan gözden geçirdik. Diğer taraftan da su, elektrik, alt yapı çalışmalarıyla ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk ve bir görev dağılımı yaptık. İlaçlama ile ilgili talepleri de bir takvime bağladık. Yerleşim yerlerinin çadır mı yoksa konteyner mı olacağını mevsimlik tarım işçilerimizle istişare ederek onların görüşleri doğrultusunda belirlemek gibi usulleri ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde bütün bu konularla ilgili bütün adımları hızlı bir şekilde atacağız. Duyarsız kalamayacağımız bir konudur.”
“Yaşam standartlarını yükseltmek bizim görevimiz”
Bakan Fakıbaba da, “Mevsimlik tarım işçilerinin eğitimden, sağlıktan, barınmadan, sosyal haklarına kadar hepsiyle ilgili çalışmalar yapılmış. Biz bunun kağıt üzerinde kalmaması adına Sayın Başbakanımıza arz ettiğimizde, bize derhal bu arkadaşlarımızın hayat standartlarını yükseltme emrini aldık. İnsan bizim için çok önemli. Nerede olursa olsun o insanı bulup yaşam standartlarını yükseltmek bizim görevimizdir. Bu konuda başarılı olacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.